За слава на Светата, Единосъщна, Животворяща и Неразделна Троица на Отца и Сина, и Светия дух

Кратка история за построяването на храм “Свети Архангел Михаил” – гр. Асеновград

 

Идеята за това дело е продиктувана от едно съновидение на богобоязливата християнка Николинка Игнатова. Същата, която преди това, пак чрез съновидения е открила и възстановила над 10 параклиса извън Асеновград.

Доказателство за това съновидение е и по-късното съвпадение при споделено с протопсалт Аргир Малчев (отдаден в православния духовен живот), който я насърчил и ѝ дал да прочете списание “Родопско утро”- гр. Смолян впечатления от кръстоносци, пребивавали в град Пловдив през 12-ти век. Оказва се, че техните описания от тогавашния Станимака напълно съвпадат със съновидението на госпожа Игнатова. Същата споделя с вярващи хора, като Eлена Кубатева, Димитър Бояджиев, Атанас Данов, Виолина Харалампиева, Атанас Чолаков, Аргир Малчев и други. Тази група от хора се среща през 1995 година с патриарх Максим и той благославя строителството на новия храм. След това, вече сформираният инициативен комитет, е посетил и получил благословение и от пловдивския митрополит Арсений. На 10.06.1996 година поканеният цар Симеон Втори (при първото му посещение в България) заедно с митрополит Арсений правят първата копка.

Едва през 1998 година, след многобройни перипетии и несъгласия от тогавашните управници на града, се дава разрешение за отпочване на същинския строеж. Основите и стените на криптата са изляти на 28.08.1998 година. Поради липса на средства строежът е спрян до 2000-та година, когато се излива първата плоча за покриване на криптата. В този вид строежът е до 2004-та година поради липса на средства и отсъствието на инициаторката от страната. През август 2004-та година, отново чрез съновидение, е продиктувано до храмовия празник, Архангелов ден същата година, да се завърши и оборудва криптата като параклис на свети цар Борис-Михаил Покръстител, свети Спиридон, епископ Тримитунтски Чудотворец, свети Стилиян Пафлагонийски и свети Атанасий, архиепископ Александрийски Чудотворец. Трима благочестиви християни от град Вършец, от град Стамболийски и от село Старосел се отзоваха с цялото си сърце и силна вяра в Божието наставление и близо два месеца вложиха всичките си сили за завършването на параклиса. От град Солун, с помощта на инициаторката, се дари цялата църковна утвар. Предложено бе от тогавашния архиерейски наместник криптата да е и на Всички Български Светии.

Скоро, след откриването на 08.11.2004г, се оказа, че иконата на четиримата светии е чудотворна. Величка Гочева от Асеновград, която е била в кома 6 дни и лекарите от Медицинска академия – гр. София не давали никакви надежди, с елей от иконата веднага оздравяла. Аналогични са случаите с Йовко Куманов Шипков от град София( емболия на белия дроб, бъбречна недостатъчност), Пътка Николова Йочева от град Вършец ( карцином на стомаха), Георги Асенов от град София и други.

Изграждането на втория етаж (храма “Свети Архангел Михаил”) започва след завръщането през 2006-та година на инициаторката от Солун. Госпожа Игнатова успява при престоя си в Гърция да привлече към идеята ѝ много вярващи хора, осигурили необходимите за храма и съпътстващите сгради тухли.

Така с подкрепата, материална и финансова, на благочестиви християни, най-вече от България и извън нея и с всемогъщата помощ и благоволение на Бога се довърши този благолепен храм.

Предстои да се изградят прицърковна двуетажна сграда със зала за неделно училище, църковен магазин, стаи за поклоници, жилище за свещеника и параклиси на свети Серафим Саровски Чудотворец, свети Николай Мирликийски Чудотворец, свети Архангел Гавраил и молитвен кът на свети Лука Войно-Ясенецки.

Молим Бога, всеки който посети и се помоли в този Божи дом с вяра, да отнесе в дома си Божията благословия за здраве, мир и благоденствие!

 

Амин

 

Дарителска банкова сметка:

        Банка Пиреос-клон Асеновград

        SWIFT:PIRB BG SF

         IBAN (лева): BGN-BG51PIRB80911604806765

        IBAN (евро): EUR-BG66PIRB80911604806786